Trollkarlen Ason Bson Cson

Trollkarlen Ason Bson Cson - Svensk mästare i barntrolleri 2009 och 2010Ason Bson Cson heter egentligen Martin Rosvall. Med sina roliga trollkonster, sitt häftiga buktaleri och sina färgglada ballongfigurer har han fått barn att skratta, familjer haft roligt på hans föreställningar och företag att bjuda in honom till deras arrangemang i drygt femton år.

Förutom att Martin är en fantastisk trollkarl är han också utbildad och legitimerad förskollärare. Detta märks i hans föreställningar och även på vilket sätt han pratar med sin publik.

För tio år sedan träffade han Sveriges trollerimorfar Conny Ray som har betytt mycket för hans framgångar. Med honom som rådgivare förbättra de han sina framträdanden och efterfrågan på hans föreställningar ökade.

2009 blev Ason Bson Cson Svensk mästare i barntrolleri och 2010 försvarade han denna titel och blev åter Svensk mästare.

Ason Bson Cson blev 2010 invald i KIDabra International, en internationell organisation som garanterar bra underhållning för hela familjen.
Trollkarlen Ason Bson Cson blev 2010 invald i KIDabra International
2013 fick Ason Bson Cson en fråga om att rapportera från Sverige till hela världen om buktaleri. Det är ett internationellt nätverk för buktalare som tipsar varandra om vad som händer i just det landet man finns i. Ett roligt uppdrag och det har blivit många videorapporter från Sverige. 2017 blev trollkarlen Ason Bson Cson hedersmedlem i nätverket IVS.

Buktalare Ason Bson Cson - Den glade trollkarlen

Ason Bson Cson har medverkat i TV4-programmet Talang och i SVTs Rampljuset. Senast sågs han i TV4-programmet Sverigequizen med Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg.

 

Månadens trollkarl

I mars 2015 var jag månadens trollkarl på magicland.se. Det var fantastisk roligt att bli uppmärksammad på ett så fint vis. Det reportaget finns att läsa här.

Ason Bson Cson - den glade trollkarlen, månadens trollkarl på magicland.se

Kulturstipendiat 2016

Stadsbudskåren i Göteborgs kulturstipendium för år 2016 tilldelas Martin Rosvall, mer känd som trollkarlen Ason Bson Cson. Stipendiet ska gå till en etablerad konstnärlig utövare, av professionell klass, med anknytning till Göteborgsområdet.
 Stadsbudkåren_Göteborg_Ason Bson Cson

Stipendiekommitténs motivering:

Egentligen heter han Martin Rosvall och härstammar från Mölndal, men för göteborgska barn är han trollkarlen Ason Bson Cson – och ingen av de unga åskådarna kan väl tro något annat än att denne trollkarl kommer från ett förtrollat universum, där snören mystiskt reparerar sig själv och hundar kan tala.
Ason Bson Cson är dubbel svensk mästare i barntrolleri och har i över tio år framträtt i de flesta sammanhang,  från barnkalas med ett halvdussin åskådare till Sveriges Televisions Barnkanalen med miljoner tittare.
Han är något så ovanligt som en fullfjädrad underhållare, trollerikonstnär och komiker på samma gång, som verkar helt på barnens villkor.
I sin genre är han unik, och han står sig väl även vid internationella jämförelser.
Han är ett unikt inslag i det göteborgska och det svenska kulturlivet. Han är en mycket värdig mottagare av Stadsbudskårens kulturstipendium år 2016.